ZEN İNSAN KAYNAKLARI
NEDEN BİZ?
1. ANA FAALİYET ALANINA ODAKLANMAK:
Şirketlerin taşeron (dış kaynak) kullanımı ile ulaşılmak istenen hizmet çeşitliliği finansman dahil, sorumluluklarıyla birlikte alt işletici şirkete devredilmektedir. Şirket ana faaliyet konusunda stratejiyi belirlemek, hedefleri koymak, ilişkiyi yönetmek ve kontrolü sağlamak konularına odaklanır.
2. MALİYETİN AZALTILMASI:
Taşeron (dış kaynak) kullanım hizmeti veren kurumlar her zaman için müşterilerinden daha fazla çalışan portföyüne sahiptir. Bu nedenle hem satın alma maliyetleri hem de işletim maliyetleri daha düşüktür.
3. MALİYETLERİN ÖNCEDEN BELİRLENMESİ
Ekonomik koşullarda oluşan ani değişmeler proje boyunca oluşacak maliyetlerde dönemsel farklılıklar meydana getirmektedir. Hizmet kapsamında süreç ve teknolojinin kurulumu –kullanılması ve gerekli sayıdaki insan gücünün temini maliyetleri daha da artırmaktadır. Taşeronlar ile yapılan sözleşmelerle, maliyetler sabitlenmiş ve böylece şirketler sözleşme boyunca karşılaşabilecekleri krizlerden olumsuz etkilenmeyeceklerdir.
4. BELİRLENMİŞ HİZMET DÜZEYLERİ
Taşeron (dış kaynak) kullanımı ile birlikte şirket işverene vereceği hizmeti projelendirir. Projelendirme ile birlikte verilecek olan hizmetin sağlanmaması durumunda uygulanacak yaptırımlar da önceden taraflarla belirlenmiş olup, taahhütlerin gerçekleştirilmesi güvence altına alınmış olur.
5. KAYNAK SÜREKLİLİĞİ
İşten ayrılma, hastalık, izin gibi kaynak sürekliliğini tehdit eden durumlar ile mücadele etmek ve beklenmedik durumlar için önlem geliştirmek, kurumsal sistemli bir taşeronun yönetebileceği bir durumdur.
6. MALİYET VE TEKNOLOJİ RİSKLERİNİN AZALMASI
Proje yönetimi hataları, hatalı teknoloji seçimi, iç kaynak kullanımını kısıtlı olması vb. nedenlerle ilgili projelerde gerekli önlemleri almak ya da alınamadığı durumlarda yaşanacak olan olumsuzlukların riski taşeron üzerine aktarılmış ve böylece risk paylaşılmış olur.
7. İSTİHDAM EDİLECEK KADRO ARTTIKÇA DOĞACAK YÜKÜMLÜLÜKLERDEN KORUNMAK
12. 07. 2012 tarih 26351 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “6353 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapan Kanun” ile 4857 sayılı İş Kanunu’nun 30’uncu maddesinde yapılan değişikliğe göre işverenler 50 veya daha fazla işçi çalıştırdıkları, özel sektör iş yerlerinde % 3 özürlü, çalıştırmakla yükümlüdürler. İşyeri Hekimi ile İşyeri Hemşiresi ve Sağlık Memuru Çalıştırma ve İşyeri Sağlık Birimi kurma 30.06.2013 tarih ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği kanunu ile işverenlere getirdiği yükümlülükler aşağıdaki gibidir:
İş sağlığı ve güvenliği konusunda her türlü tedbirin alınması
Risk değerlemesi yapılması veya yaptırılması
Çalışanlara görev verilirken iş sağlığı ve güvenliğinin göz önünde bulundurulması
İş sağlığı ve güvenliği konusunda çalışanların bilgilendirilmesi ve eğitilme